Как работи хипнозата и хипнотерапията

   Хипнозата е състояние на силно фокусирано внимание, когато периферното разсейване е минимално или изключено. Това е естествен начин за достъп до подсъзнанието. Хипнозата  е форма на комуникация, която хармонизира съзнанието и подсъзнанието. Ако е правилно използвана, това означава да успеете да постигнете повече от потенциала, който вие притежавате.

   Хипнотерапевт е човек, който довежда друг до  много спокойно и релаксирано   състояние,  като използва различни техники за да му помогне да подмине критичния фактор на неговото съзнание и да достигне до подсъзнанието. Хипнозата се появява когато критичния фактор бъде убеден да си почине, след което  избрани внушения може да бъдат включени в подсъзнанието.

    За да разберем как работи хипнозата , много е важно да разберем как работи мозъка. Вие знаете, че обикновено  ние никога не се замисляме как нашия мозък работи. Ние основно си казваме: ”Аз мисля значи съществувам”  и го оставяме до тук. Но вие трябва да знаете, че  ние всъщност имаме три отделни и много различни  части на мозъка. Те правят различни неща и си взаимодействат помежду си .

     Първа част от мозъка  е  съзнанието. Съзнанието е където сме сега. Под това ниво е нашето  подсъзнание. И още има по-дълбока част  безсъзнанието .

   Основно безсъзнанието  прави две неща: Първо контролира силата и слабостта на имунната система и второ контролира автоматичните функции на тялото -  ударите на нашето сърце, премигването, дишането и др.

 Съзнанието е частта от нашия мозък, където ние прекарваме повечето от  време си. То се състои от четири части: аналитична, рационална, воля и временна памет.

 Аналитичната е частта от нас, която преглежда проблемите , анализира ги и намира начин да разреши тези проблеми, които ние имаме в момента. Например като „спукана гума „. Тя още взима стотици решения, за неща които трябва да направим през деня, които ние мислим, че са автоматични, но всъщност не са. Неща като : „ Трябва ли да отворя вратата? Да пусна ли водата ? Да си завържа ли обувките? „. Ние мислим, че това са автоматични функции, но всъщност ние трябва да вземем решение дали да ги направим или не. Съзнанието действа и взима решения.

  Втората част от нашето съзнанието е частта, която понякога ни създава  неприятности. Тази част от нашето съзнание е рационалната . Тя ни дава причината  защо ние се държим по определен начин в определени ситуации. Понякога ако нямаме причина защо се случват нещата, които правим ние ставаме разтревожени , нервни и разочаровани.  Единствения проблем с причините, които ни дава рационалната част защо постъпваме  по определен начин в определена ситуация е,че често са грешни. Например , ние често посягаме към нещо за ядене когато ни е скучно, разтревожени сме, депресирани или други причини, но всъщност не сме гладни. Тогава  ние си казваме „Ние ядем без да сме гладни” .Хората трябва да имат причина защо правят нещата . Нашата способност да даваме разумно обяснение за действията си ни държи здравомислещи. Например пушача ще обясни  своите действия , като си казва: „Пушенето ми помага да съм отпуснат и спокоен ”,  а истината е ,че цигарите усилват  сърцебиенето  и ръцете започват да треперят   в повечето случаи.  Рационалната част не винаги е права, но докато  може да измисля причини за нашите действия ние ще бъдем в хармония със себе си

Следващата част от съзнанието е волята. Ние всички сме запознати с волята. Колко много пъти си се опитал да промениш стари навици като използваш волята?  Силата на  волята е временна. Ти може да си кажеш: „Аз ще оставя този пакет с цигари и нищо на земята няма накара да започна отново!”  Добре ние всички знаем колко дълго ще продължи това!  Ти знаеш ако започнеш диета колко дълго ще продължи. Тъкмо до момента в който твоята воля ще отслабне и тогава старите навици ще се възвърнат.  Волята трудно може да направи вътрешна промяна. Промяната трябва да дойде от подсъзнанието.

Последната част от съзнанието е работната памет. Това е паметта от която ние имаме нужда всеки ден.
Как да открия пътя за работа?  Какво е името на съпруга ми? Какви са имената на децата ми? Какъв е телефония ми номер?  Паметта която просто ни е нужна  всеки ден. Научните изследвания доказват, че съзнанието може да съдържа много малка информация по едно и също време. Това е всичко което прави нашето съзнание. Не прави нищо друго. Нашето съзнание е много аналитично и логично и често греши.

 

Нивото под съзнанието където е истинския теб и мен е наречено подсъзнание. Подсъзнанието е невероятно силно. То може да те направи такъв каквото поискаш да бъдеш. Богат, известен, слаб, щастлив или тъжен, това е истинското ти аз . За да разберем как подсъзнанието работи , ние трябва да разберем, че то много прилича на компютър и функционира като компютър.
Ние програмираме нашия компютър всеки ден от нашия живот чрез нашите преживявания. Когато се родим, нашия компютър не е програмиран, има малка програма в него, но не много. Всеки ден ние добавяме програми към нашия вътрешен компютър. Ние се възприемаме въз основа на всички програми които са поставени във него.

 Подсъзнанието е склад на паметта и наученото. Постоянната памет е част от нашето подсъзнание. Ние започваме да събираме информация за света  още от самото  ни раждане, която се превръща в убеждения и навици и всичко това определя кои сме ние днес.
Всички наши преживявания, всичко което е станало, всичко което си чул, видял, помирисал или вкусил се запечатва завинаги във постоянната памет . Само малка част обаче от всички неща които ни се случват може да си спомним. Повечето хора имат само няколко съзнателни спомени от неща които са станали преди 5 години. Може би няколко вълнуващи или много интересни събития може да си спомним. Въпреки това , всичко което ни се случва е в нашето подсъзнание в най големи детайли. Ние съзнателно може да забравим, но подсъзнателно ние никога не забравяме. Много от нещата които забравяме продължават да ни въздействат.
В хипноза ние можем да пътуваме назад във времето. Например, при регресивна хипноза ние можем преживеем нашия пети рожден ден - то е сякаш ти наистина си там и се случва отново и това е много повече от припомняне.

Навиците също са част от подсъзнанието, тъй като имаме три видове навици, само три. Ти знаеш, че имаш няколко добри навици  (разбира се, че ги имаш) и ти знаеш че имаш някои лоши навици. Не е ли така с всички?  Но истината е, че повечето от нашите навици не са добри или лоши, повечето от нашите навици са практични, полезни навици. Ние автоматично реагираме по определен начин когато нещо стане. Когато телефона позвъни например, ние не гледаме в него и се чудим какво е, ние автоматично го вдигаме и в зависимост от нашето настроение отговаряме по определен начин.

Следващото нещо в нашето подсъзнание са емоциите. Разбира се, ние не искаме да сме без нашите емоции, любов и грижовност и всички други емоции. Съзнанието не може да се справи с емоциите по никакъв начин, това не е част от неговата работа. Понякога емоциите ни създават неприятности. Знам, че много пъти в миналото ти си се справил със ситуация емоционално и след като ситуацията е свършила и тогава твоя  аналитичен, съзнателен мозък вземе командването  ти започваш да си мислиш  „ защо казах това?” , „ защо направих това , то беше толкова глупаво?”. И този вътрешен (скрит) подсъзнателен мозък се смее и казва „ Да, но наистина беше забавно”- това се случва на всички понякога .

Друга важна част от нашето подсъзнание е протекционната. Тя ни предпазва от опасности, истински или въображаеми. Ти трябва да знаеш, че нещо което е  въобразено от подсъзнанието е така истинско, като че ли то наистина е станало. То не може да разбере разликата и трябва да ни предпазва срещу опасности. Тази част от подсъзнанието  постоянно функционира независимо дали ти си буден или спиш. То  дори функционира когато съзнанието е под упойка. Майката може да спи дълбоко но при първия плач от детето тя незабавно ще се събуди. Нейното подсъзнание ще си каже „Хайде ставай ! Нещо може не е наред детето! „  Ако по невнимание докоснеш нещо горещо, твоето подсъзнание изпраща незабавно известие до мускулите на ръката и ти си махаш ръката незабавно преди да помислиш и анализираш  ситуацията. И в много други случаи  подсъзнанието е винаги бдително да те пази от вреда и опасност.

      Последната част от нашето подсъзнание е негативната част от нас. Въпреки  че подсъзнанието е толкова силно , то е още най-мързеливата част от нас. То не обича да извършва работата която се изисква за да приема позитивни внушения в областите където ние искаме да има промяна. То харесва да подържа нещата каквито са  прекалено много работа се изисква да направи промяна в позитивна посока. И позитивните идеи (внушения) са едни от най-трудните неща, които влизат в нашето подсъзнание. От друга страна  негативните идеи достигат до подсъзнанието като горещ нож през масло, защото не се изискват  никакви усилия да се възприемат негативни идеи.

  Последната  и най-важната информация, с която искам да ви запозная е Критичния фактор . Критичния фактор е част от съзнанието, но се подчинява на подсъзнанието.
Но нека това да не ви обърква, той е между съзнанието и подсъзнанието. Това е частта от нашия мозък, която ние имаме нужда да заобиколим в хипнотичния сеанс. Работата на критичния фактор е да защитава уязвимата природа на подсъзнанието. Мислете за него като филтър. Така  работи то, взима всяка идея, която идва от външния свят сравнява със тази която вече имаме за дадения въпрос. Ако новата информация не е в съгласие със старата критичния фактор я отхвърля. Ако новата информация е в хармония със нашата стара информация критичния фактор я допуска в подсъзнанието. Запомнете всяка информация, която ние възприемаме се складира в подсъзнанието, така че всяка нова информация, която постъпва се сравнява със старата. Например: Ако четеш статия която е те убеждава, че ти трябва да се упражняваш по 3 пъти в седмицата,  твоето съзнание каже: ”Да това е добра идея. Аз трябва да направя това”, критичния фактор ще сравни това  което ти вече имаш в твоето подсъзнание и ако тази идея не съответства с информацията която имаш тя ще бъде отхвърлена. Но когато си в хипноза ние можем да заобиколим критичния фактор ,така че можем да поставим тези позитивни идеи в твоето подсъзнание където те ще бъдат възприети. Когато заобиколим критичния фактор ти може да приемеш идеи, да промениш твоите навици , да премахнеш ограничаващи вярвания, да разрешиш вътрешни конфликти и да приемеш нови убеждения, които ще ти помогнат да постигнеш твоите цели.
Хипнозата  можем да ти помогне да програмираш себе си за успех . Ако се притесняваш, че хипнотерапевта ще ти даде внушения, които ти не харесваш  не се притеснявай твоето съзнание и твоето подсъзнание винаги те пазят. Новата информация ще се сравни със тази която вече имаш в твоето подсъзнание и ако ти не харесваш тази информация тя ще бъде отхвърлена. Запомнете! Вие може да чувате и помните всичко което хипнотерапевта казва!

 Ние всички сме изпитвали кратки периоди на хипнотично състояние, но може би не сме го осъзнали. Естествен транс се появява през моменти на силна концентрация или творчество. Например композитор може да няма спомен за написването на дадени фрази. Изглежда те сами са се написали. Или счетоводител, който толкова се вглъбил в своята работа, че не забелязва движението и шумовете около него. Кинолюбителите   могат да бъдат така погълнати какво става на екрана, те са толкова фокусирани, че могат реагират на случките като чели са от тях и не са членове от публиката. Шофьорите са имали опита, че когато са били замислени за нещо те губят усещането за пътя, преминаването на трафика и дали те са надминавали или не други коли. Това е защото ти вече си се научил да караш и твоите шофьорски умения са складирани в твоето подсъзнание. Когато започваш твоето пътуване, излезнеш на пътя и влезеш във трафика, и достигнеш постоянна скорост. Така съзнанието ти е освободено, защото твоето знание за шофиране вече съществува в твоето подсъзнание и твоето съзнание започва да бездейства, позволявайки на твоето подсъзнание да стане по активно. Когато твоето внимание е нужно за да смени линии да намали или да избегне нещо на пътя твоето съзнание се включва пак. Ти може даже да пристигнеш и да се чудиш как пристигнах толкова бързо.

Всички от тези примери имат общо със хипнотичното състояние. По-важната разлика е, че това са изолирани случаи и други неща скоро въздействат на твоето съзнание и ги прекратяват. Какво е важното, че те се появяват , ти ги преживяваш и те не са психологични аномалии. С  определено обучение е възможно съзнателно да създадем условия при които тези състояния могат да се появят и да се запазят. С други думи няма нищо магическо или мистично около хипнотичното състояние, защото е толкова познато чувство , някой хора след първият сеанс, се питат дали наистина те са били наистина  хипнотизирани.

Хипнозата е може би не това което очаквате да бъде. Нашите тела са много релаксирани, но колко повече влизаме е хипноза толкова повече нашия мозък става по активен. Във хипноза всичките ни 5 сетива слух, мирис, вкус са много по-добри отколкото са преди. Ти може би се безпокоиш какво може да ти стори хипнозата. Хипнозата по никакъв начин не е вредна, но е напълно разбираемо в началото да имате някакви резерви

Хипнозата е 100 процента съгласувано състояние с теб. Ти трябва да позволиш нещата да се случат. Ти можеш да ги спреш с най-малката мисъл, че ти не искат да се случат. Всеки човек с нормален интелект и искащ да бъде хипнотизиран може да бъде. Единственото нещо което може да спре човек да отиде в прекрасното  състояние на физическа релаксация и умстевна активност е ако той се страхува или погрешно мнение за хипнозата какво наистина представлява .

   Общи страхове и погрешни мнения за хипнозата

  Някои хора мислят, че когато човека е в хипноза този човек е заспал
Думата хипноза идва от гръцката дума хипнос което значи сън. Обаче хората които преживяват хипноза всъщност не спят. Те могат да изглеждат на другите хора, че те спят, но те могат да мислят, говорят, отварят очи, реагират на внушения, да се движат Електроцефелограмата или ЕКГ данни взети от хора във хипноза показват че мозъка е отпуснат, но активен.

Някои хора си мислят, че не могат да излязат от хипноза.
По всяко време когато искаш да излезеш от хипноза , всичко което трябва да направиш е най-малката мисъл, че не искаш да бъдеш в това релаксиращо състояние повече и незабавно то ще свърши и ти ще се върнеш в нормалното си състояние на съзнанието.
Дори и хипнотизатора да отиде някъде и да остави клиента си в хипноза, той ще се възвърне в пълно съзнание сам или ще заспи и ще се събуди след приятна дрямка.

Някой хора имат погрешното мнение, че те ще си кажат дълбоките тайни когато са в хипноза
Обаче когато си в хипноза ти винаги си под контрол от това което избираш да кажеш или направиш. Ако не искаш да кажеш ти никога няма да го направиш. Ако те попитам за информация, която не е моя работа ти просто ще ми кажеш, че не моя работа. Никой не може да те накара разкриеш информация която е твоя. Също така хипнозата не е серум на истината. Ако човек желае да лъже той лесно може да излъже.

 И има още една силно погрешно мнение че хипнотиста може да контролира и да го накара да направи всичко което поиска .
В действителност  човека е винаги под контрол , хиперактивен  и концентриран на високо ниво. В това състояние  ти можеш да преживяваш това което е структурирал хипнотерапевта, но избора дали да съдействаш е твой. Следователно ти няма да направиш нищо което не мислиш, че е приемливо. Ти не можеш да бъдеш накаран да нарушиш своите ценности или приемеш модели на поведение.

  1. Ти трябва да си мотивиран . Ти трябва да си искаш да бъдеш хипнотизиран и ти трябва да искаш да успееш. Започвайки апатично не е билет за успех. Ти трябва да искаш да успееш и да вярваш, че ще успееш
  1. Ти трябва да си въвлечен в процеса. Хипнозата не е както много хора вярват пасивно действие. Тя изисква пълна замесеност и позитивно участие. С други думи ти трябва да се средоточиш, насочиш твоето внимание и да се концентрираш върху процеса.
  1.  Ти трябва желаеш да съдействаш в хипнотичния процес. Това не е същото като да чакаш нещо да стане.
  1. Ти трябва да подхождаш към хипнозата с некритично приемане. Само като правиш това ти ще позволиш внушенията да преминат от твоето съзнание във подсъзнанието

Хипноза

Comments are closed.