Отказване на цигарите

 

До момента, най-ефективният и лесен начин, известен за отказване на цигарите е хипнотерапията.

Хипнотерапията за отказване на цигарите е една от най-често практикуваните форми на хипноза. Тя често се цитира като средство за спиране на тютюнопушенето, заедно с методи, като употреба на никотинови лепенки, дъвки и други популярни средства. Хипнотерапията спомага за прекратяване на зависимостта от тютюнопушенето чрез борба с непосилното желание за пушене, като насърчава освобождаване от стреса без раздразнителност и увеличаване на теглото, така че човек да не се изкушава да пуши.

Зависимостта от тютюнопушене съдържа психологически и физиологични аспекти. Физиологичното пристрастяване е физическата нужда на тялото да получава никотин. Този аспект на пристрастяване е това, което причинява симптомите при отказване-първоначалното чувство на невъзможност да се откаже тютюнопушенето. Все пак, това е кратко, временно участие в цялостния процес на отказ на тютюнопушенето, което продължава само от три дни до една седмица. До края на този период от време, тялото се аклиматизира към нормалното, безникотиново функциониране. Счита се, че физическата нужда от никотин представлява едва десет процента от пристрастяването към пушене на цигари.

Най-предизвикателната част от отказа от тютюнопушенето е свързана с необходимостта от преодоляване на психологическата зависимост от цигарите, което представлява психическите и емоционални аспекти на пушенето. Те са деветдесет процента от зависимостта към тютюнопушенето.

Когато се развива навика на тютюнопушене, човек несъзнателно изработва желание и навик да пуши в определени часове или при определни дейности.

Хипнозата за спиране на тютюнопушенето помага да се елиминират несъзнателните навици.

Хипнотерапията също помага за поддържане мотивацията за отказване от тютюнопушене чрез укрепване на вярванията, които пораждат желанието за отказване.

Силна воля също е необходимa, за да се откажат цигарите. Човек се нуждае от воля и мотивация но е доказано, че с хипнотерапия е пет до петнадесет пъти по-вероятно да успее, отколкото от само със силата на волята.

Пушачите стават заложници на навика да запалят цигара и да пушат. Ето защо много хора, които са се опитвали да се откажат от пушенето с никотинови лепенки или дъвки не са в състояние сами да се откажат. Те преодоляват физическата зависимост, но не могат да се откажат или да заменят ритуала на пушене на цигари, който се е превърнал в психично пристрастяване и източник на удоволствие и освобождаване от стрес.

Техниките на хипнотерапията водят до премахване на този навик. Като инструмент за релаксация, хипнозата спомага за ефективното освобождаване от тревожност и стрес, така че да се загуби желанието за пушене на цигари.

Пушенето е навик, който води до потенциално сериозни здравословни проблеми. Ползите за здравето от спиране на тютюнопушенето започват почти веднага и колкото по-скоро сте в състояние да се откажате от пушенето, толкова по-скоро рисковете за здравето ще бъдат намалени. Отказът от тютюнопушенето е свързан с много ползи- 20 минути след пушене кръвното налягане и пулса връщат до нормални нива.След 8 часа нивата на въглерод и кислород достигат нормални нива. В рамките на няколко дни след отказа, телесните части, разрушени от тютюнопушенето започват да се възстановяват, увредените нерви се изграждат отново, а усещанията за вкус и мирис се подобрява. В рамките на няколко седмици се подобрява кръвообръщението, а функците белия дроб се подобряват до 30%. В срок от една година, рискът за сърдечно заболяване също намалява. В срок от пет до петнадесет години, рискът от инсулт става същия както при непушач. Рискът от смърт от рак на белия дроб и множество други рискове също намаляват.

Всеки, който се е опитвал да се откаже от пушенето на цигари знае колко е трудно да се пребори с този вреден навик. Факт е, че това е възможно и половината от всички възрастни пушачи са успяли да откажат цигарите завинаги. Много от пушачите са в състояние да се откажат от пушенето на цигари чрез замяната му с различни, положителни навици, без да се налага да изпитват симптомите при отказване. До момента, най-ефективният и лесен начин, известен за отказване от тютюно пушенето е хипнотерапията.

В еднo от най-големите проучвания, провеждано някога, хипноза е доказано, че е най-успешният начин за отказване на цигарите, побеждавайки акупунктурата, никотиновите дъвки, лекарствата, клиниките за пушене, техники отвращение от цигарите, образователни програми, клиники, група за оттегляне, съвет от лекар, и др.

Общо 15 различни методи били сравнени в обширно и изчерпателно изследване, които разглеждат над 633 различни научни изследвания в световен мащаб. Това изследване е публикувано в списанието на Приложна психология през 1992 година.
Изследването е проведено от Viswesvaran, Chockalingam; Schmidt, Frank L. от Университета на Айова. Те сравняват резултатите от 633 научни изследвания и процента на успех постигат с 15 различни методи за отказване от тютюнопушенето. Общо 71 806 пушачи са били включени в тези 633 проучвания, което го прави най-голямото проучване по рода си. Оказва се, че една хипнотерапевтична сесия увеличава шансовете за успех на пушача от 6% до 60%. Ето и процентът на успеваемост за различни методи за отказване от тютюнопушенето:

60% - една сесия хипноза

24% - Акупунктура

10% - Никотин заместителна терапия (NRT)

6% - Силната воля

 
Списанието по приложна психология се публикувано от Американската психологическа асоциация, Vol 77 (4) Авг 1992 г., 554-561. DOI: 10.1037/0021-9010.77.4.554

Представи си живота си като непушач

• По-добро здраве и дълъг живот
• Повече свобода (и повече пари!)
• Повече енергия и увереност
• Без повече притеснения за това, което правите на тялото си!
• Увеличаване на либидото!
• Младежки вид на кожата
• Тялото ви без отровни токсини като никотин

Никога не е твърде късно да откажеш пушенето
Според Американската ракова асоциация, половината от пушачите, които продължават да пушат ще умрът от заболяване свързано с пушенето. Спирането има незабавна полза за здравето.

"Пушенето убива всяка част от теб!" Всяка година над четири милиона души умират от пушене на цигари. В следващия час, 50 души ще умрат, защото пушат. Тютюнопушенето е рисков фактор за около 25 болести.

Ако пушите ...

Ще бъде дванадесет пъти по-вероятно да умрете от рак на белия дроб.
Ще бъде десет пъти по-вероятно да умрете от някаква форма на белодробно заболяване.
Ще бъде десет пъти по-вероятно да умрете от рак на ларинкса.
Ще е шест пъти по-вероятно да умрете от сърдечно-съдови заболявания.
Ще бъде два пъти по-вероятно да умрете от инсулт.
При пасивните пушачи има около 3000 смъртни случая от белодробен рак всяка година ... Така че, не само си е самоубийство, но и убийство на другите около вас!

Пушенето убива портфейла ви!
Ако спрете да пушите можете да увеличите шансовете си да живеете по-дълго от 2-12 пъти . Другита полза на отказването е парите, които може да спестите.

Само погледнете цената на цигарите.

5 х 7 дни в седмицата x 52 седмици в годината = 1820 лева годишно
Над 30 години диапазон, който възлиза на 54 600 лева

За какво може да изхарчите и допълнителни 1820 лева за тази година??
Почивка на Морето?
Нова холна гарнитура?
Уикенд Екскурзия в Spa хотел?
Проект Енергийна Ефективност?
Нов телевизиор?

"Пушенето и хипнозата!
Както всички други навици, тютюнопушенето е трудно да се спре. Един пушач може да пуши, докато шофира колата си, или по време на чай пауза, след хранене или в стресови ситуации. По същество, пушенето стана обичай, основен елемент в ежедневието. Човешка тенденция е да се придържате към обичаите и да се бунтувате срещу тях е трудно.

Не само психически, но също така над 90% от пушачите са станали клинично пристрастени към пушенето. Постоянната липса на никотин може да предизвика абстинентни симптоми, когато човек се опитва да стои далеч от него. Като при някои лица както психологическия, така и физическия дискомфорт, е трудно да се преодолее..

Тютюнопушенето може да бъде труден навик да се спре на със силата на собствената воля - не само ще го направя. Това изисква търпение и постоянство, за да победите импулса да вземете една цигара, особено когато сте стресирани, ядосани или просто се чувствате зле.
С хипноза, вие не поставяте наркотици или никотин в тялото си. На второ място, вие използвате силата на собствения си ум да направите бързи промени в начина, по който мислите за цигари, променяте асоциациите , които ви водят към желанието да пушите, и ги заменяте с нови , които не са свързани с тютюнопушене или цигари.

Повечето хора импулсивно пушат, когато се чувстват стресирани, депресирани, раздразнени и се нуждаят от почивка от ситуацията. Тъй като нашите мисли, емоции и последващите действия са свързани, хипнозата може да помогне на хората за значително облекчаване на прехода от пушач да непушач в такива ситуации.

С хипноза за спиране на тютюнопушенето ще се научите да поемете контрола над мисли и навици, които ви предизвикват да вземете цигара.

Как хипнозата се използва за спиране на тютюнопушенето ?
Хипнотични техники често са използвани за лечение на тютюнопушенето и включват покани на пушачите да визуализират цигариге с неприятни ситуации, такива като сухота в устата, дим автобус, или с отрицателни резултати, като например рак. Предложения често се дават за насърчаване на пушачите да вярват, че те ще загубят желание да пушат, а също така имат за цел да им помогнат да се справят с отказа. Една популярна техника, наречена метод Spiegel е стимулираща пушачите да се концентрират върху три идеи: 1) пушенето е отрова за тялото, 2) ще ви е необходим орган, с който да живеете, 3) до степен, че да искаш да живееш, ти дължиш на тялото си уважение и защита.

Една от основните причини хората искат да спрат цигарите е, че те искат телата им да са здрави - и да се освободят от токсините, съдържащи се в цигарения дим. Един лесен начин да спрете да пушите е да се получи информация за всички здравни проблеми, които пушачите е възможно да изпитат.

 Смята се, че употребата на тютюн е причина за около една трета от смъртните случаи от рак в Съединените щати, но и употребата на бездимни тютюневи изделия носи много от същите рискове за здравето както цигарите.

 Употребата на тютюн е водещата предотвратима причина за смърт в САЩ. Намаляването на употребата на тютюн, особено пушенето на цигари, е приоритет за общественото здраве - и отказването от цигарите е най-доброто, което можете да направите за здравето си.

Пушенето е навик, който води до потенциално сериозни здравословни проблеми. Ползите за здравето от спиране на тютюнопушенето започват почти веднага и колкото по-скоро сте в състояние да се откажете от пушенето, толкова по-скоро рисковете за здравето ви ще бъдат намалени.

Има различни форми на никотин-заместващите продукти, като дъвки, лепенки, спрей за нос или инхалатор, които са най-широко използваните методи за помагане на хората да спрат да пушат. Около 20 на 100 души, които използват никотин-заместваща терапия спират пушенето за най-малко 12 месеца, в сравнение с 12 на 100 души, които не го използват.

Колко сеанса са ви нужни за отказване от цигарите ?

Деветдесет процента от хората се нуждаят между 1-2 сеанса ! Останалите 10% се нуждаят от 2 до 4 сесии, за да се отрвът от вредния навик напълно и постоянно.

.

 

Comments are closed.